Pozdrav svima.
Već neko vreme pokušavam da pronađem posao kao Help Desk, IT Support ili Junior System Administrator.
U prethodnoj firmi radio sam nekoliko godina kao tehničar u proizvodnji. Posao je uključivao održavanje i podršku proizvodnom softveru , konfiguraciju radnih stanica, rešavanje tehničkih problema, podešavanje štampača i barkod skenera, kao i saradnju sa IT timom.
Pre više godina završio sam MCSA obuku, ali nikada nisam radio direktno Windows administraciju u firmi. Poslednjih meseci sam odlučio da ozbiljno obnovim znanje i svakodnevno vežbam u svom kućnom labu.
Trenutno imam Windows Server i Windows 10 virtuelne mašine i prolazim kroz praktične zadatke kao što su:
- instalacija i konfiguracija Domain Controller-a
- Active Directory (korisnici, grupe, OU)
- DNS (A i PTR zapisi, Forward i Reverse Lookup)
- DHCP (Scope, Reservation, Exclusion)
- pridruživanje računara domenu
- osnovni Group Policy
- deljeni folderi i NTFS dozvole
- osnovna mrežna dijagnostika (ping, tracert, nslookup, ipconfig…)
Pored toga učim i SQL, a plan mi je da nakon ovoga pređem na Microsoft 365 (Entra ID, Exchange Online, Teams, SharePoint…).
Zanima me mišljenje ljudi koji već rade na slicnim pozicijama.
Da li mislite da je ovakav način učenja dobar i da li bi ovakav kućni lab mogao da bude dovoljan da me neko zaposli na juniorskoj Help Desk, IT Support ili Junior System Administrator poziciji?
Takođe, šta biste vi dodali ili promenili? Recimo hteo bi kao simulaciju rada neke firme da napravim svoj portfolio ali nisam siguran kako.Da li mogu to da predstavim preko git huba?Tu planiram da ubacim sve sto znam…
submitted by /u/Either_Macaroon8854 to r/programiranje
[link] [comments]
Source: r/programiranje · by /u/Either_Macaroon8854