Beyler çok uzun zamandır Türk Telekom Wi-Fi’ye bağlıyken iCloud, Mail ve bazı diğer Apple servislerini düzgün kullanamıyordum. Yani telefonda eski fotoğrafları açmaya çalışırken veya iCloud üzerinden dosya indirmeye çalışırken bağlantı kopuyordu. Mobil veriye geçtiğimde veya VPN açtığımda her şey sorunsuz çalışıyordu ama normal Wi-Fi bağlantısında Apple servisleri ya hiç açılmıyor ya da sürekli takılıyordu. Dün akşam yine bu konu kafama takıldı ve artık çözeyim şu sorunu dedim. Saatlerce DNS, MTU, statik IP, IPv4/IPv6 gibi şeyleri araştırıp test ettim. En sonunda sorunun Apple’a giden UDP 443 / QUIC trafiğiyle ilgili olduğunu buldum.
Anladığım kadarıyla Apple servisleri mümkün olduğunda QUIC/HTTP3 üzerinden UDP 443 kullanmaya çalışıyor. Türk Telekom tarafında bu trafik bir şekilde sorun çıkarıyor. UDP 443’ü engelleyince servisler TCP 443 üzerinden normal HTTPS bağlantısına dönüyor ve problem ortadan kalkıyor. İşten anlayanlar için uygulaması gereken kuralı aşağıya ekliyorum. Eğer anlamayıp da aynı sorunu yaşayanlar varsa yazabilir.
Direction: LAN → WAN
Destination IP: 17.0.0.0/8
Protocol: UDP
Destination Port: 443
Action: DROP
Source: r/teknoloji · by /u/Berkhan666