And I wasn't lucky, as I belong to a rare haplogroup, but here are how it went / És nem voltam valam iszerencsés, mivel egy ritka haplocsoporthoz tartozom, de itt van hogyan zajlott le:
- Kit ordered / Teszt rendelés: 2026.03.10
- Kit shipped / Teszt postázva hozzám: 2026.03.11
1 day / nap
- Kit reached borders / A csomag elérte a határt: 2026.03.26
15 days / nap
- Got my kit / Megszereztem a tesztem: 2026.04.07 (I had trouble with the toll handling / volt némi fennakadásom a vámkezelés miatt)
- I sent my kit to the Hungarian FTDNA Team (because they have a working method to post these back to the USA and it's cheaper with multiple participants) / Átküldtem a csomagom a Magyar FTDNA Csapatnak (mivel van egy kidolgozott módszerük arra, hogy az Usába visszaküldjék és olcsóbb ha többen küldünk vissza): 2026.04.10
- Kit sent back to FTDNA / Csomag visszaküldése a FTDNA-nek: 2026.05.06 (as they waited for a certain amount of kits to send back together / mivel megvárták hogy egy bizonyos mennyiségű teszt összegyűljön, hogy együtt visszaküldjék)
- Kit recieved by lab / A teszt megérkezett a laborba: 2026.05.19
13 days / nap
- Kit analization started / Teszt analizálása megkezdődött: 2026.05.20 (Batched; Batch 1721)
1 day / nap
- Kit "completed" / Teszt "elkészült": 2026.06.11 (Y-111)
22 days / nap
- Big Y result / Big Y eredmény: 2026.07.21
40 days / nap
Total / Összesen:
– Getting the kit: 18 days (without inexperience with toll) / Teszt megszerzése: 18 nap (a vámmal való tapasztalatlanság nélkül)
– Kit reaching lab: 13 days / Csomag laborba jutása: 13 nap
– Analyzation, result: 63 days / Analízis, eredmény: 63 nap
Despite my bad luck, I recommend it, as the more ppl test, the better it is for everyone. The best would be, if these tests (all kind of DNA tests) would be more common, more easily acquired in the East, as currently they often have a certain "Western Bias" / Balszerencsém ellenére, ajánlani tudom, hiszen minél többen tesztelünk, annál jobb mindenkinek. Az lenne a legjobb, ha ezek a tesztek (minden DNS tesztet beleértve), gyakoribbak, könnyebben beszerezhetőek lennének Keleten is, mivel jelenleg gyakrann van egyfajta "Nyugati Elfogultságuk"